Η  Ορμήδεια  σας  καλωσορίζει www.ormidheia.com

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ*ΣΤΙΓΜΕΣ 1974*ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ*ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ*ΧΑΡΤΗΣ*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ*ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ*ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λαοί που δεν τιμούν δεόντως τους αγωνιστές της ελευθερίας, που λησμονούν αυτούς που με τις πράξεις τους έγιναν αθάνατοι, πέφτουν οι ίδιοι στην ανυπαρξία. Φθίνουν και αργοπεθαίνουν, γιατί το πνεύμα τους δεν τρέφεται από το μεγαλείο εκείνων.

Γι αυτό κι εμείς θεωρήσαμε ελάχιστο οφειλόμενο χρέος να πάρουμε από το χέρι τα παιδιά μας και να τα οδηγήσουμε στα βήματα των αγωνιστών της ελευθερίας, στα μονοπάτια του πόνου και του μαρτυρίου των οικογενειών των πεσόντων και των αγνοουμένων της κοινότητας Ορμήδειας.

Οι δάσκαλοι της ΣΤ΄ τάξης, Κυριάκος Θεοδοσίου και Σπύρος Γεωργίου, ανέλαβαν με προθυμία την υλοποίηση της ιδέας αυτής και θερμά τους ευχαριστώ.

Μαθητές και δάσκαλοι εργάστηκαν με κέφι και μεράκι, κι αποτέλεσμα του κόπου τους το βιβλίο αυτό. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές στο γνωσιολογικό τομέα είναι πολλές. Ανυπολόγιστος όμως είναι ο πλούτος των συναισθηματικών εμπειριών. Οι προσωπικές συνεντεύξεις με τους συγγενείς έδωσαν στα παιδιά την ευκαιρία να ακολουθήσουν τους ήρωες, πεσόντες και αγνοουμένους, βήμα με βήμα στο δρόμο του Χρέους∙ να ακούσουν τους συγγενείς των πεσόντων να ξετυλίγουν το κουβάρι της μνήμης και να αφηγούνται με καμάρι τα κατορθώματα των δικών τους∙ να αφουγκραστούν το ακοίμητο μοιρολόι των ζωντανών μαρτύρων της Κυπριακής Τραγωδίας, των συγγενών των αγνοουμένων και να κλάψουν μαζί τους.

Η εργασία των μαθητών και δασκάλων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου αποτελεί απόδοση χρέους και τιμής στους αθάνατους αγωνιστές της ελευθερίας της κοινότητας της Ορμήδειας. Αποτελεί, επίσης, αυθεντικό ντοκουμέντο για τα πρόσωπα και τα γεγονότα, απαραίτητο εγχειρίδιο για τον ιστορικό του μέλλοντος. Κυρίως, όμως, διαβεβαιώνει ότι ο λαός μας, η πατρίδα μας προορίζεται να ζήσει εις τους αιώνες, γιατί ξέρει να τιμά, ταπεινά να προσκυνά τα μεγάλα παιδιά της

 

 

Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο <ΣΤΙΓΜΕΣ 1974> γραμμένο από τους, κ.Κυριάκο Θεοδοσίου κ. Σπύρο Γεωργίου,και Νίκο Τσαγγαρίδη Φιλόλογο. Τη σχολική χρονιά 2005-2006

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το βιβλίο <ΣΤΙΓΜΕΣ 1974>  μπορούν να αποταθούν στο Α΄ Δημοτικό σχολείο Ορμήδειας

 

 

ΠΟΙΗΣΗ

ΚΩΣΤΑΣ  ΠΑΤΣΑΛΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ  ΤΖΙΩΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΙΣΙΔΩΡΟΣ  ΙΣΙΔΩΡΟΥ

ΝΙΚΟΣ  ΚΟΣΜΑ

ΚΟΣΤΑΣ  ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΝΙΚΟΣ  ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ  ΜΑΚΡΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΠΕΡΔΙΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ  ΠΡΙΓΚΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΣΚΙΤΣΑΣ